Изисквания, размножаване, беритба

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ КЛИМАТИЧНИ ФАКТОРИ И ПОЧВА:

 

Phoenix dactyliferaФиниковата палма издържа на температура от порядъка над 50 градуса. При такива температури тя спира да расте през деня, но нощем растежа се възстановява. Листата се повреждат при минус 10 градуса, а при минус 13 – 14 загива цялото растение. Оптималната температура за развитие, растеж и узряване на плодовете е 18 градуса. Финиковата палма има добра сухоустойчивост. Въпреки това за да са сигурни добивите е необходимо допълнително напояване. Понася поливането с вода, която съдържа до 1% разтворени соли. Финиковата палма расте както на леки, така и на тежки почви. За най – подходящи се смятат дренираните песъчливо – глинести почви. Понася засолени почви, като общото съдържание на минерални соли в коренообитаемия слой не трябва да надвишава 1%.

 

РАЗМНОЖАВАНЕ:

 

Финиковата палма се размножава чрез семена, отводи и по – рядко чрез издънки. Семената се сеят в лехи, сандъчета и други съдове. След като семеначетата достигнат две годишна възраст се изваждат с пръст около корените и се засаждат на постоянно място.

 

БЕРИТБА:

 

Към беритба се пристъпва, когато плодовете не са още напълно узрели. След обирането съплодията се оставят да се изсушат на слънце или по изкуствен начин. Изсушените плодове могат да се изпращат на дълги разстояния поради тяхната висока транспортабилност. На пазара се доставят цели или пресовани в подходящи опаковки.





{START_COUNTER}