Чудовищна палма расте в Мадагаскар, вижда се и на сателитни снимки

Дървото цъфнало само веднъж и умряло - изразходвало прекалено много енергия
17 яну 2008 11:20,
17
Чудовищна палма расте в Мадагаскар, вижда се и на сателитни снимки
Огромната палма се вижда и в Google Earth. Снимка: АР

Ботаници откриха нов вид гигантска саморазрушаваща се палма, вирееща в Мадагаскар, съобщи ВВС.

Дървото е толкова голямо, че се вижда на сателитни снимки и в Google Earth.

То расте само в отдалечената северозападна част на острова. Въпреки че жителите там знаят дървото от много години, никой не го е виждал да цъфти.

Когато най-накрая това се случило миналата година, ботаниците открили, че дървото е използвало толкова много енергия за цъфтенето, че накрая умряло. 

Палмата е висока 20 метра, а листата й са дълги 5 метра.

Това е най-високо дърво в страната, но през повечето време от живота си – около 100 години, не е отличително с нищо друго освен с размера си. 
 
Чак когато палмата загинала след цъфтежа, ботаниците от Kew Gardens в Лондон се заинтересували от нея.

„Тя е зрелищна“, коментира Миджоро Ракотоариниво  - ботаник от  Kew Gardens, който вече е видял палмата.
 
„Дървото има много филизи, подобни на аспержи, които започват от върха на дървото, които след няколко седмици започват да се самоунищожават“, допълни ученият.

Клоните на палмата се окичват със стотици малки цветове, които се превръщат в плодове, но дървото изразходва толкова много енергия за цъфтенето, че накрая умира.

Учените в момента размишляват върху това как дървото се е появило в Мадагаскар. То прилича на някои видове палми, открити в Азия – на около 6000 километра оттам.
 
Възможно е палмата, от която в момента има по-малко от 100 броя, да е еволюирала откак Мадагаскар се е отделил от Индия преди около 80 милиона години.

Сега ботаниците се надяват, че дървото ще бъде обявено за защитен вид.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D0%B9%D0 %BA%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%B2%D0%B0_%D0%BC%D1%83%D1% 80%D0%B0 А за нашата Байкушева Мура дето е и 10 пъти по стара от тази папрат какво да рекат от BBC
15
0
 
0
 
! Отговори
DVR преди 16 години
Опа, сега видях новината на сайта на BBC, преведена е почти едно към едно, извинявам се, в тоя случай не сте виновни. *** са от ВВС явно. Явно не само тука журналистиката е на това дередже.
14
0
 
0
 
! Отговори
dvr преди 16 години
dnes.bg, просто се чудя откъде ги намирате тия журналисти, то верно, че журналята по принцип са най-пропадналото племе, по-зле и от политиците, ама тука са се събрали някаква представителна извадка. Цели 20м викате , и от Google Earth се вижда, бре, бре. А снимката е направо "чудовищен" смееех, абе вие палми виждали ли сте изобщо, поне на картичка? Щото аз съм виждал такива пред които тая е миниатюрна.
13
0
 
0
 
! Отговори
Даунлоудите на музик преди 16 години
4e te w google earth se wijdat primerno i koli, xora, jiwotni...sigurno i te sa nad 20m...znaex si 4e ima i welikani, ne sym si wyobrazqwal, kakto mi kaza psixoanalitika! :)))))
12
0
 
0
 
! Отговори
Pe4o преди 16 години
"Дървото е толкова голямо, че се вижда на сателитни снимки и в Google Earth." Че то там доста неща се виждат, не е нужно да е 100 метра за да се види. Отваряли ли сте тоя гугъл преди да пишете бастуни такива?
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Новината е любопитна, но мално невярна.Височина от 20м със сигурност е смехотворна. Ако не греша макс. височина на някаво растение, май увивно, бе над 300м, а 20м - със сигуност много дървета ще я бият, даже в БГ.
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
не поправям грешки, за да се чувствам добре, просто искам хората да пишат грамотно. тая забележка беше за твое добро, защо си се обидил - не знам.
9
0
 
0
 
! Отговори
Тъпото преди 16 години
А ти по неграмотно не можа да напишеш коментара... как успя да направиш толкова много грешки в едно изречение не ми е ясно....
8
0
 
0
 
! Отговори
go6o преди 16 години
varveli 2 jeni i gledat-umrqlo 1 magare,pak onaq mu rabota jivai star4i nagore.ednata vika-gledai tragediq-magareto umrqlo,a onaq mu rabota jiva.a drugata rekla-ela da vidi6 tragediqta v nas,u doma-koqt muj jiv,pak onaq mu rabota ot koga umrqqq
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
neznaq 4 nomer za6to ne si gleda rabotata oko iska da si dade komentara molq,no nepravete zabele6ki na drugite koe kak se pi6e
6
0
 
0
 
! Отговори
Вики преди 16 години
Че то мойта елха в двора е около 25 метра, ама не пишете за нея в новините. :( И в гугъл ърт не се вижда :(((
5
0
 
0
 
! Отговори
Ботаничка преди 16 години
толкова драматична съдба... Благия, прав си, поне е умряло в цъфтеж:)
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
3, ми че то май си е така.а "случаЙ" се пише с "й" ;)
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ръндрън в такъв случаи от сателита по амазонка се виждат само дървета хахаха
2
0
 
0
 
! Отговори
благия преди 16 години
Толкова се напъвало да цъфне , та накрая умряло , поне е умряло в ... цъфтеж :)))
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
че то 20м не е много?