Chamaerops humilis

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Chamaerops humilis
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Едносемеделни (monocots)
разред:Палмоцветни (Arecales)
семейство:Палмови (Arecaceae)
триб:Trachycarpeae
род:Chamaerops
вид:C. humilis
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Chamaerops humilis в Общомедия
[ редактиране ]

Chamaerops humilis /Хамерóпс или Ниска палма/ (название на рода от гръцки: Chamai – нисък, малък и rhops – храст) е храстоподобно палмово растение. То е най-северният естествено растящ вид палма, единствената палма, произхождаща от континентална Европа и единственият представител на рода Chamaerops.

Палма-джудже

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Известна е още с името Палма-джудже, тъй като не достига големи размери, а и расте сравнително бавно. Може да нарасне до 4,5 метра (в родината си до 5 m), но някои остават само 1,5 m. Има синкаво-зелени, дълбоко нарязани ветрилообразни листа с дължина 70 – 80 сантиметра. От Trachycarpus fortunei се отличава по това, че дръжките на листата ѝ са по-къси и осеяни с много шипове. След петата година образува издънки и поради това по често се среща многостволова от колкото едностволова. Цветовете са малки, ярко жълти или жълто-зелени, еднополови в разклонени съцветия, опрашващи се от вятъра. Те са скрити близо до ствола зад листата. Цъфтежът продължава от април до юни. До есента палмата отглежда малки плодове с диаметър около 1 – 1,5 cm. Плодът е кръгла или продълговата ягода с тъмножълт, жълтеникав, оранжев, червеникав или кафяв цвят. Размножаването става със семена и издънки (някои подлагат на съмнение размножаването с издънки). Други отглеждат много коренови издънки, които могат да се развият като гъсти храсти с височина до 4,5 метра, но някои индивиди растат до малко повече от 1 метър на височина и ширина.[2]

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Родината на ниската палма е Западното Средиземноморие, Южна Португалия. Тя е разпространена в Средиземноморието от Испания до Сицилия, и в Северна Африка. Това е една от палмите, която достига далеч на север – 44° с. ш. в Южна Франция, поради топлия средиземноморски климат и е способна да издържа на краткотрайни понижавания на температурата до –15 °C. Среща се още на п-в Крим, черноморския бряг на Кавказ и Грузия и в Турция.[2] В България може да вирее само ако се засади няколкогодишно растение, издръжливо на по-ниски температури. Среща се по Южното Черноморие.

Хамеропсът расте на планински склонове с ниско съдържание на хранителни вещества и сухи пясъчни или скалисти терени на височина до хиляда метра.[3] Растението вирее най-добре на слънце, въпреки че дори полусянката не е недостатък. Джуджетата палми са много устойчиви на суша и не се грижат за дехидратирана почва. През зимата издържа до десет градуса под нулата и малко сняг.[2]

Използване[редактиране | редактиране на кода]

Използва се като декоративно растение. Младите пъпки от палмови листа и свежи издънки се употребяват като зеленчук. Наличието на шипове по листата не пречи в някои средиземноморски страни да приготвят от младите листа на Хамеропса салата, макар че загубата на върха при палмата е гибелна за нея. От силните влакна, получени от листата, могат да бъдат направени въжета и четки. В Средиземноморието от ниски палми се правят живи плетове.[3] В Алжир смятат Хамеропса за ненужен плевел, но въпреки това от влакната на отмрялите листа, окръжаващи ствола на палмата, правели рогозки и пълнеж за мебели. Палмата била пред изчезване до момента, в който започнали интензивно да я култивират като декоративно растение.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Веерни листа

Цветове

Плодове

Местообитаване

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Chamaeropus humilis (Linnaeus, 1753). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)
  2. а б в Chamaerops humilis, floridata.com, посетен на 21.4.2020.
  3. а б Chamaerops humilis, Plants For A Future, посетен на 21.4.2020.