Според цветния съвет модната тенденция за този студен и снежен месец е австралийско зелено с носталгични нотки за приятните спомени от горещото и екзотично лято. Цветето на месеца за януари 2019 г. е една прекрасна палма с маслено зелени листа и феерична осанка.

За дома е Кенцията

Растението е с минимални изисквания за светлина

Howea forsteriana, а за по-лесно просто Хауея или Кенция са наименованията, с които можете да намерите тази палма в търговската мрежа. Растението е от семейството на палмите. Има тясна основа и листа, разположени на дълги стъбла.

Елегатност и грация лъхат от тази красавица. Тя е една от малкото палми с минимални изисквания към светлината, температурата и влажността в стайни условия.

Кенцията расте в диво състояние на остров южно от Австралия. Тя заема ниските етажи на гората, което означава, че до нея достига малко и разсеяна светлина. Там палмата достига до 18 метра височина, а листата ѝ са дълги цели 3 метра. Не се плашете от тези размери. Култивираните форми са доста по-компактни и чудесно се вписват в домашната обстановка. 

Скъпа, но с автентичен произход

Хауеята расте бавно

Кенцията и останалите представители на палмовото семейство са подходящи за отглеждане в домашни условия и обществени сгради. Те не само създават приятна атмосфера, но и допринасят за пречистването на въздуха.

Кенцията и останалите представители на палмовото семейство са подходящи за отглеждане в домашни условия и обществени сгради. Те не само създават приятна атмосфера, но и допринасят за пречистването на въздуха.

Частичка от австралийския остров Лорд Хау пристига във вашия дом, ако се сдобиете с Хауея. Това е така, защото палмата се размножава само със семена. А те пристигат именно от острова в производствените бази. За покълването им е необходима сравнително доста висока температура и период от около 30 седмици.

Кенцията расте бавно, затова в една саксийка се поставят повече семена. Колкото по-висока е палмата, толкова по-стара е. Обикновено се предлагат едногодишни малки растения на приемливи цени. Но ако искате внушително растение, си пригответе поне стотина лева. То ще бъде на около 7 години и с височина над метър и половина. Лесното отглеждане и миниманите изисквания на растението гарантират дългогодишно ви съжителство с заедно.

Внимавайте, когато купувате

Палмата обича да си взема душ

Кенцията и Ареката си приличат много. Разликите са в цената и едва доловими външни белези, като например нюансите на зеленото или ширината на листата. Въпреки това ценната братовчетка заслужава повече внимание.

Когато купувате палма (независимо каква) обърнете внимание на листата, почвата, размера на саксията и самото растение. Проверете за неприятели или нежелани напетнявания. Покафенелите връхчета или петна по листата са сигурен знак за преовлажняване в почвата или ниска атмосферна влажност. Чести натрапници в палмовото семейство са памуковите въшки, щитоносните въшки и червеният акар. Затова внимавайте особено много с тях.

Разположете Кенцията в някой ъгъл у дома. Ако листата изсветлеят или пожълтеят, бъдете сигурни, че получава прекалено много светлина. Ако пък ѝ е прекалено тъмно, новият прираст ще е малък.

Поливайте палмата редовно и поддържайте почвата влажна. Задържане на излишна вода в подложката не е желателно. Периодично къпане в банята или под дъжда през лятото ще се отрази чудесно на растението. Освен това душовете са чудесна превенция срещу неприятелите. Подхранвайте през топлата част от годината, а през зимата дайте почивка. Палмата тогава не расте. Температурата в помещението не бива да пада под 10 градуса, а ако падне под 4, очаквайте щети. 

За градината са...храсти

Трите “спящи красавици”, отличени с приза цвете на месеца за градината, всъщност са по-скоро храсти. За тях сме писали и друг път, но сега случаят е специален, а представянето им - тематично.

Дрянът, вибурнумът и енкиантусът са атрактивни, дори когато са покрити със сняг, със своите осанка, цветни клонки или нестандартни линии.

Те са първенци по ранен цъфтеж и осигуряват красота в градината през цялата година. Без да навлизаме в подробности за познатите ни вече растения, ще обърнем светлините към дебюта на енкиантуса.

Красиви цветове и огнени листа

Енкиантусът не е скъп, но е рядък

Естествено разпространен в Хималайте, Китай и Япония, енкиантусът (E. Campanulatus) се представя със звън на камбанки и звезден блясък в тази класация. Той е част от голямото семейство Пиренови. Близък родственик е на ериката, калуната и боровинките.

Енкиантусът има камбанковидни цветчета в бяло, розово и червено или комбинация от трите. Те са събрани в интересни съцветия и цъфтят от най-ранна пролет до късна есен.

Листата през топлата част от годината са зелени, но през есента се обагрят в огнени жълти и червени багри, с което допринасят за декоративния ефект на растението. Храстът достига височина до 2 метра и се отглежда сравнително лесно.

Когато купувате цъфтящи храсти (а и не само) обръщайте внимание на пропорциите на растението, на размера на саксията, на пъпките и листата, проверявайте за неприятели и нетипични напетнявания или повреди. Енкиантус се предлага на цени между 8-10 и 15-20 лв.

Осигурете кисела почва и слънце

Храстът няма нужда от подстрижки

Енкиантусът, както и другите две отличени растения, предпочитат слънчево изложение. В интерес на истината обаче, се справят добре и на шарена сянка. Осигурете им просторно място и засадете в предварително подготвена дълбока ямка.

Ако засаждате вибурнум и енкиантус, е нужно да внесете малко кисел субстрат за азалии и рододендрони. Почвата за тях трябва да е богата и влагозадържаща. Дрянът няма толкова големи претенции. През топлата част от годината е добре да подхраните с органична тор. Обикновено не са необходими резитби, но ако искате да оформите или сгъстите храстите, подходящ е периодът след цъфтежа. Дрянът може да се подрязва по- силно.

Контейнерно отглеждане също е много сполучливо. Красивите съдове ще подчертаят декоративните качества на растенията. Комбинацията с тревисти и цъфтящи растения е желателна и дори задължителна. Обърнете внимание на изискванията към почвата.