Как да се грижим за цикас и възможно ли е сами да отгледате „мини палма“ от костилка

Цикасът е наричан популярно „Цикас“ или „палма Саго“. Всъщност растението е много подобно на миниатюрна палма, въпреки че не е така. Често се използва за бонсай. Цикасите идват при нас от страни с тропически климат, резки промени в дневните температури, продължителни суши и продължителни периоди на дъжд. Изглежда, че растението трябва да бъде непретенциозно и издръжливо. Въпреки това, производителите на цветя често се оплакват от трудностите при отглеждането, обърнете внимание, че грижата за цика у дома им доставя много проблеми. Оказва се, че този бизнес има свои нюанси и тайни.
Цикас на тревата

Родът Cygnus има повече от 100 вида, но у дома се отглежда само един - увисналата цикада (Cycas revoluta). Именно той виждаме на первазите на апартаментите. Цикасите са много древни растения - предците на съвременните цикасов „съжителствали“ с динозаврите. И оттогава видът им се промени малко: от върха на дебелия люспест ствол (caudex) растат дълги, разпръснати клони (vayi), подобни на листа от папрат.

В природата цикадата расте с височина около 2 м, докато домашната версия на растението едва достига 60-70 см. Растежът е доста бавен. За една година растенията произвеждат един кръг вай, който може да съдържа от един (при много млади растения) до пет до седем (при възрастни екземпляри) клони. Багажникът расте до максимум 3 cm.

Поддръжка и грижи за цикас у дома

Грижата за цикада от палмово дърво в саксия не е трудна, но изисква известно внимание и усилия от страна на градинарите. Домашният цигнус е загубил значително естествената си издръжливост и сега е много по-нежно и чувствително растение от своя „уличен“ колега.

Цикасът има такава функция - не реагира веднага на грешки в грижите. Тоест, растението може да "понася" малтретиране в продължение на няколко месеца, а след това рязко пожълтява, "замръзва" в растежа за дълго време. И е много трудно да разбереш от какво точно се състои цикъла. В особено тежки случаи можете напълно да „загубите“ домашната длан.

"Удобно" място и светлина

Както всеки тропически обитател, цикадите се нуждае от дълга дневна светлина. Съответно, трябва да намерите място в апартамента, където цигунът ще получи най-дълго и светло осветление - за 12-14 часа. Най-добрият вариант за лятото е балкон от слънчевата страна. Ако не, первазът на южния или югозападния прозорец би бил най-подходящ.

Цикас е в състояние да издържа на пряка слънчева светлина, но е важно да не се прекалява, в противен случай растението ще получи изгаряния на листата. Ето два примера за най-доброто разпределение на лекото натоварване.

  1. Май на септември. Най-малко четири часа - толкова много отнема директното излагане на цикаса на слънчева светлина за нормално съществуване. Идеалното време за това е от 11:00 до 15:00. Ако вашият прозорец е разположен на слънчевата страна и свети по-дълго, по-добре е да засенчите растението с парче плат или завеса.
  2. Октомври- месец април. През този период слънцето вече не е толкова агресивно, колкото през лятото, така че не можете да засенчвате цикадата, оставете я да се възползва максимално от възможното осветление.

Ако осветлението tsikasu очевидно не е достатъчно, особено през зимата, определено трябва да „осветите“ растението. За да направите това, можете да закупите специален фитоламп или да използвате осветително тяло с луминесцентна лампа.При липса на осветление, цигнусът, опитвайки се да „получи“ повече слънце, освобождава непропорционално дълго vayy, разстоянието между листата се увеличава. И това разваля външния вид на растението. Освен това такива клони са доста слаби, повечето от тях дори нямат време да се отворят - пожълтяват и отпадат.

Важно: Цикасът е отровно растение. Ако имате малки деца и / или домашни любимци - не поставяйте саксията на достъпно място. По-добре го поставете по-високо: на рафт, шкаф или в висяща сеялка.

поливане

Корените на цика са слабо защитени от външни влияния, нямат гъста грапава кожа. Затова трябва да бъдете много внимателни с поливането - корените бързо се разпадат поради излишната влага, растението започва да „изсъхва“. От липса на влага, цигнът пожълтява и изхвърля вай. Даваме два примера как правилно да поливаме цикада.

  1. Май до септември. Допуска се изсушаване на горния почвен слой на дълбочина 1-2 см. Поливането на цикада през летния период е необходимо веднъж на всеки 10-14 дни.
  2. От октомври до април. Можете да изчакате, докато почвата изсъхне до средата на височината на саксията.

Водата трябва да е топла и утаявана. Може да се излее с преварена или пречистена вода с помощта на домакински филтър. И още нещо: ако цикадата ви е суха, не я напълнете веднага с течност - първо изсипете доста вода, за да навлажнете почвата, и след няколко минути, изсипете още малко.

Важно: не трябва да допускате прекалено много поливане, застой на водата - не забравяйте да изтичате излишната течност от тигана. И не можете да излеете вода върху багажника - той също може да изгние. Ако влагата е попаднала върху зелените части на растението - избършете ги с мека кърпа, само внимателно, без натиск.

влажност

Тропическият произход на цика изисква повишена влажност в помещението - около 75% ще бъде точно така. През лятото е необходимо да пръскате растението ежедневно. Ако цигнусът стои до гореща батерия и няма начин да го преместите, напръскайте го няколко пъти на ден, но без фанатизъм. Да държите пръскачката близо до листата също не си струва.

Сухият мъх помага добре, увит около багажника, положен директно върху почвата с дебел слой. Друг ефективен трик е избърсването на клоните с влажна гъба. Освен това цикадата не понася прах, така че листата трябва да се почистват периодично.

В допълнение към пръскането можете да проведете "водни процедури". Просто къпете растението под почти горещ душ. Предпоставка: трябва да обвиете багажника и почвата с полиетилен, измийте само листата. Според градинарите, след такива "горещи дъждове" цикадата често освобождава нови ваяси - горните твърди люспи в центъра на багажника омекват, което улеснява излизането на младите клони.

температура

Няма специални трикове. Цикас лесно понася температури от 25-30 ° С. Той дори може да издържи топлината до 40-42 ° C, но след такъв ад може да нулира вай. По-добре е да не се подлагате на цикъла на такива тестове. За него лятната температура вътре в апартамента или на балкона е доста комфортна.

През зимата и извън сезона, цикаса се нуждае от прохлада - температурата трябва да е стабилна около 15 ° C (+/- 2 ° C). Ако в топлия сезон цикадата стоеше на перваза на прозореца, тогава с настъпването на отоплителния сезон той трябва да бъде отстранен далеч от радиаторите, в противен случай ще бъде горещо. Най-добрият вариант е светъл и изолиран балкон. Можете също да внесете цикадата вътре в стаята и да я поставите така, че в близост да се намира осветително устройство (не забравяйте за необходимостта от осветление).

Горна превръзка

По време на периода на активен растеж (от пролетта до началото на есента), цигнусът може да се храни. Тор се прилага веднъж на четири седмици. По-честото подхранване само ще навреди на растението. В латентния период (от есента до пролетта) цикасите не е необходимо да се хранят. Има три условия, когато дори и в топлия сезон, цикасите не могат да се хранят.

  1. Растението е болно. Това се отнася за всякакви нетипични условия: сух вай, гниене, нахлуване на паразити и други „неприятности“.
  2. Период на почивка В допълнение към зимния период не можете да нахраните цикадата, когато тя "почива".Приблизително на всеки петгодишен период кинусът неочаквано зарязва waiyi и „заспива“. Няма нужда да го смущавате и да провокирате активен растеж.
  3. След трансплантацията. Необходимо е да се даде време на Цика, така че той да "свикне" с новата земя и да се отдалечи от шока. Това е особено важно, ако по време на прехвърляне в нова саксия случайно е била унищожена земна бучка. По-добре да изчакате поне три до четири седмици.
Цикада не понася минерални торове - корените започват да гният. Следователно - само органични и е препоръчително да намерите закупен състав, проектиран специално за цикади. Ако това не е така, торовете са подходящи за орхидеи или кактуси, но тогава дозировката трябва да се намали наполовина спрямо препоръчителната.

Пресаждаме растение: етапи, срокове

Трансплантацията на цикас е голям стрес. Здравото растение, което произвежда стабилно еднослойно вай за период на активен растеж, не е необходимо да се притеснява от трансплантации. Веднъж на всеки три до пет години е достатъчно. Важен момент: не можете да трансплантирате цикадата през периода на почивка (от октомври до април). Когато пресаждате, следвайте последователността от стъпки в девет стъпки.

  1. Изсушете почвата в саксия.
  2. Намерете контейнер с правилния размер.
  3. Пригответе почвената смес.
  4. Поставете дебел слой дренаж, най-малко 4-5 cm.
  5. Внимателно извадете растението от старата саксия. За да направите това, отидете дълбоко по вътрешния диаметър на контейнера с тъпата страна на ножа или линийка, за да отделите почвата от стените.
  6. Внимателно прехвърлете цикадата в нова саксия, като внимавате да не повредите земната бучка и корените.
  7. Запълнете свободно пространство с подготвена почва.
  8. Запечатайте земята, докато пълните саксията, така че да няма празнини.
  9. Навлажнете почвата.

Изисквания към почвата

Най-добрата почва за цикас е неутрална. Идеалните стойности на pH са 5,5-6,5. Важно: тя трябва да бъде добре дренирана, тоест бързо да премине вода, без да я забавя. Добре е, когато дренажните компоненти заемат 60% от общия обем на почвата. Оптималната версия на състава на земята за цикада е разгледана в таблицата по-долу.

Таблица - Препоръчителен състав на почвата за цикаси

компонентСума (в%)
Земя с треви10-15
хумус 20-30
Тухлени чипове10-15
Кора на дърво или нарязани черупки от орех20-30
Сфагнум от мъх10-15
Груб пясък20-30
Преди трансплантацията е необходимо да се стерилизира почвата. За да направите това, изсипете почвата в тигана, поставете я в голям метален съд с вода. Стойте на водна баня за около час и половина. Така се отървете от възможни паразити и патогенни бактерии.

Чести грешки

Случва се производителят да направи всичко според правилата и след трансплантацията все пак се появиха проблеми: листата на цикасите пожълтяват, корените изгният. Може би е направена една от петте често срещани грешки.

  1. Алкална почва. Ако pH на почвата надхвърли 6,5, възниква ситуация, когато цикадата „гладува“, тъй като органичната материя е трудно усвоима от алкална почва.
  2. Корените са повредени. Може би, по време на прехвърлянето на растението, някои от корените са били счупени. При цикас те са много крехки, така че трябва да пресадите цвете възможно най-внимателно.
  3. Цикас пусна нов вай. Растението е похарчило част от енергията си за нови клони и тук новият стрес е трансплантацията. Cycas преминава в режим на "пестене на енергия" и изсушава wai.
  4. Трансплантиран цикаса след покупка. Ако растението няма вредители и признаци на гниене, не е необходимо да го пресаждате веднага след покупката. Добрият външен вид подсказва, че почвата е доста подходяща. В продажбите можете да намерите цикас с жълти листа или дори без wai - тогава дори се препоръчва трансплантация, като една от опциите за „реанимация“.
  5. Саксия твърде голям. За трансплантация е необходимо да изберете саксия за цветя, по-голяма в диаметър с около 2-3 см и еднакво по-дълбока. В противен случай почвата, която не е запълнена с корени, бързо ще се подкисели и гнилостната флора ще се разпространи към корените.

Грижа за трансплантация

Трансплантиран, какво следва? Как да се грижим за цикаса след трансплантация? Сега следвайте тези указания:

  • поставете саксията на засенчено място;
  • вода, както обикновено, когато почвата изсъхне 1-2 см;
  • ежедневно пръскайте листата с топла вода;
  • веднъж седмично напръсквайте растението с разтвор на препарата Циркон;
  • за всяко напояване използвайте и разтвора на циркон - четири капки на литър вода.
Трансплантацията се счита за успешна, когато младите вайи започват да се излюпват. Сега можете да поставите растението на светло място, но не и на пряка слънчева светлина.

репродукция

Знаете ли, че цикасите са хетеросексуални растения? Ще можете да разберете кой индивид расте на вашия прозорец, когато цъфти. Има два начина за разграничаване между "мъж" и "жена".

  1. При мъжкия. От центъра на багажника расте удължен бум. Тя може да бъде жълта или оранжева. Конусът е покрит с прашец (който "жената" опрашва), излъчва доста силна миризма.
  2. При женска. Шипката донякъде напомня на зелето. Самият конус е нисък и кафяв, от него растат тънки листа, издължени нагоре. На основата на всяко листче се образуват пъпки, от които впоследствие израстват семена (семена).
Има само два възможни пътя за размножаване на цикас: чрез семена или процеси. Във всеки случай процесът е дълъг и трудоемък, тъй като може да отнеме до шест месеца или повече, за да покълнат семената или да вкоренят издънката, в зависимост от условията и качеството на материала.

Дръж Гош

Семена (семена)

Черти. Ако имате само едно растение у дома (без значение от пол), не можете да размножавате цикас чрез семена - за това се нуждаете от опрашване. Ако имате и мъже, и жени, можете да опитате да направите това. Готовите за засаждане кипарисови семена могат да бъдат намерени в специализирани магазини. Когато купувате, не забравяйте да обърнете внимание на датата на опаковане: максималният срок на годност на семената е шест месеца.

Какво да правя

  1. Накиснете семето във вода за три до четири дни (сменяйте водата всеки ден).
  2. Отстранете твърдата козина.
  3. Сега трябва леко да повредите обелката на семената. За целта използвайте ножица за нокти или друг твърд предмет.
  4. Накиснете материала за още един ден, като ги изсипете с утаена вода (температура 28-30 ° C).
  5. Напълнете малък контейнер (можете да използвате обикновена пластмасова чаша) със субстрат (тухлена троха, перлит, едър пясък ще направи).
  6. Половината „удавете“ семената в субстрата.
  7. Направете прилика на оранжерия (покрийте съда с целофан).
  8. Проветрявайте сеитбата всеки ден.
  9. Поставете контейнера на засенчено място, температурата там трябва да е около 23-27 ° C.
  10. След три до пет месеца семето ще покълне.
  11. Когато той развие пълноценна ваю, можете да я засадите в земята.
Понякога те действат по различен начин: те просто накисват костилка (без да свалят семенната козина) за 24 часа в топла вода и след това я засаждат в субстрат, като я задълбочават наполовина. Ако не можете сами да отглеждате цикада от семето, не се обезсърчавайте. Всъщност професионалистите в оранжерията правят това. Отглеждането на цикас от костта у дома почти винаги завършва със смъртта на семенния материал.

децата

Черти. Можете да размножавате палмата цикада от „деца”, независимо от пола на растението. От време на време се появяват издънки в основата на багажника. И когато диаметърът на придатъка достигне 3 см и поне една или две пълноценни вая се отворят от центъра, можете да го „преместите“.

Какво да правя

  1. Изкопайте бебето, ако расте от земята.
  2. Избършете съседната повърхност на цевта с влажна гъба - трябва да премахнете цялата мръсотия.
  3. Отделете процеса от багажника с остър нож, като го водите отгоре надолу. Важно е да нараните цевта възможно най-малко.
  4. Поръсете мястото на отделяне на майчиното растение с фунгициден прах, оставете да изсъхне самостоятелно. Или просто нанесете разтопен восък или парафин върху раната.
  5. Извадете Wii от бебето.
  6. Изплакнете мястото на изрязване с разтвор на фунгицид.
  7. След това третирайте с коренообразуващ препарат от тип „Корневин“.
  8. Поставете бебето в малък контейнер със субстрат (задълбочете багажника с около една трета).
  9. Поставете контейнера в засенчена зона с температура приблизително 27-29 ° C.
  10. Не позволявайте субстратът да изсъхне, той трябва да е леко влажен.
  11. След шест до десет месеца, когато бебето расте корени, ще бъде възможно да се трансплантира кълновете в земята.
Важен момент: можете да разделите процесите в края на зимата или в самото начало на пролетта. След това, през топлия период, бебето ще има време да се вкорени. По време на сънния период (есен и зима) цикадата не може да се размножава.

Възможни проблеми

При цялата естествена издръжливост на цикас, той също понякога се разболява. За това може да има много причини: изгниване на кореновата система, неспазване на условията на задържане, увреждане на цветето от вредители.

Кореново гниене

Най-честата циказа е гниенето на корените. Основните причини са преовлажняване на почвата, твърде ниска температура на въздуха. Ако всичко е наред с температурния режим, тогава обърнете внимание на дренажните свойства на почвата. Ако водата след напояване се задържа на повърхността на земята, а самата почва се превръща в мръсотия - тя не е подходяща за цикада.

Симптоми:

  • на листата и багажника се появяват кафяви петна;
  • растението отслабва, избледнява;
  • багажникът става мек;
  • горната част на багажника омекотява (в напреднали случаи);
  • по корените (ако са разкопани) се виждат плесени и гниещи области.

Как да реанимирам

  1. Извадете растението от саксията.
  2. Изплакнете корените внимателно под топъл душ.
  3. Отстранете всички засегнати части.
  4. Използвайте остър нож, за да отрежете гниещи области от багажника и големите корени.
  5. Изплакнете с разтвор на фунгицид.
  6. Поръсете раните с натрошен активен въглен.
  7. Третирайте с средство за вкореняване.
  8. Засадете цикада, но не в земята, а в перлит или мъх.
  9. Поливайте растението, като напръскате субстрата от пръскачката.
Ако лечението е било успешно, след няколко месеца цикадата ще нарасне нови корени и тогава тя може да бъде трансплантирана в земята. За съжаление, има ситуации, когато е невъзможно да се спаси растението. Това обикновено се случва, ако болестта не се забележи навреме или ако гниенето е засегнало по-голямата част от кореновата система и багажника.

Декоративна палма - цикади

насекоми

Вредители по цикас са рядко срещано явление, но е по-добре да познавате „врага” поглед и ясно да разберете как да се справите с него. Таблицата по-долу описва симптомите на инфекция с различни паразити, посочени са методите на лечение.

Таблица - Цикасови вредители и методи за справяне с тях

саботьордоказателствалечение
листна въшка- На гърба на листа се появяват малки зелени бъгове (може да са черни или белезникави);
- има видими пункции по листата;
- waiy отслабва;
- появява се лепкава подложка
- Изплакнете вая си под топъл душ;
- третирайте листата с разтвор на сапун за пране;
- ако има много листни въшки, напръскайте с инсектициди веднъж седмично, продължителността на лечението е две до три седмици
въшки- Изпъкналите кафяви плаки се виждат на waiyi и на багажника - това са самите насекоми;
- се появява подложка;
- на места от ухапвания повърхността потъмнява и изсъхва;
- waii жълто, увяхване
- Ръцете премахнете всички индивиди;
- избършете листата с памучна подложка, натопена в алкохол или водка;
- третирайте растението с разтвор на инсектицид на всеки пет до десет дни, ще са необходими три до четири третирания (докато насекомите напълно изчезнат)
Mealybug- На waiyi се виждат бели, подобни на дебели червеи, насекоми, покрити с восъчно покритие;
- на листата се появяват образувания, подобни на парчета памучна вата;
- подложката се вижда;
- листата пожълтяват;
- растението умира
- Премахвайте насекомите механично;
- избършете растението с алкохол или водка;
- напълно третирайте растението и почвата с разтвор на инсектицид веднъж на пет дни, ще са необходими поне четири третирания
Ако други стайни растения стоят до пациент с циказа, тогава съществува риск от инфекция и "съседи". Следователно, първо изолирайте цикада и едва след това започнете лечението.

Болести и методи за справяне с тях

В допълнение към гниенето на корените, цикадите могат да засегнат и други заболявания. Причината за появата им обикновено е неспазване на правилата за задържане. Как точно се проявяват тези или други грешки в грижата, е описано в таблицата по-долу.

Таблица - Атипични състояния на цика, техните причини и решения

симптомпричинаКакво да правя
Листата са станали кафяви- Излишната примамка- Поставете саксията във ваната или дълбок басейн;
- Разсипете почвата с много вода, за да измиете излишния тор;
- оставете излишната влага да се оттича от саксията
- Излишък от пряка слънчева светлина (изгаряния)- Поставете цикадата в засенчената зона
Краищата на листата са изсъхнали- малко светлина- Преместете цикадата на по-осветено място
- ниска влага- Прегледайте режима на поливане;
- пръскайте растението по-често
Не отделя нови листа- липса на хранителни вещества- Прегледайте дозировката на допълващи храни
Листата се къдрят- липса на влага
- Увеличете поливането;
- пръскайте wai по-често
Vayi пожълтяват и падат- Алкална почва (цикас на гладно)- Пресадете растението в подходящ състав на почвата
- Земята е слабо източена
- Излишната примамка- Поставете саксията във ваната или дълбок басейн;
- Разсипете почвата с много вода, за да измиете излишния тор;
- оставете излишната влага да се оттича от саксията
- Прекалено изобилно поливане- Проверете корените за гниене;
- ако има гниене, след това реанимация и трансплантация;
- ако няма гниене, трансплантирайте цикадата в добре дренирана почва
Короната на caudex пожълтява и омекотява- Водата попада и застоя при поливане или пръскане- Измийте горната част на цевта с инсектициден разтвор;
- сух;
- когато поливате или пръскате, уверете се, че там водата не се натрупва (избършете я с мека кърпа)
Дълго време не расте- Поддръжка на ниска температура (chikasu студен)- Преместете растението на по-топло място
- липса на светлина- Преместете съда на по-светло място
- Липса на допълващи хранисимптом

След като получихте информация как да се грижите за цикасите, това може да изглежда много трудно за някои. Всъщност всичко не е толкова страшно. Не изоставяйте презокеанския красив заради привидни затруднения. Просто го опитайте и цикаса ще ви отговори.

Отзиви на производителите на цветя: "Търсих подход към него дълго време"

Имам такова растение у дома. След покупката, напълно трохи, реших, че не се вкоренява, дълго време търсех подход към нея. Той наистина харесва място на слънце, поливане, както е описано в статията. Имам го в кухнята, радва окото с богатите си зелени стъбла и екзотичен вид.

Алла, http://delniesoveti.ru/tsikas-uhod-v-domashnih-usloviyah/

Имам своеобразно хоби - сестрински цикаси. Разбира се, не всяка реанимация завършва толкова добре, но, общо взето, имам късмет, основното е да не се прехвърля в закупената земя, а да използвам приготвената сама, защото закупената често съдържа минерални торове, а цикасите не ги харесват много, храня моята собствена само с органична материя, не задълбочавам конуса, напълно освобождавам корените от транспортната почва, след което гъсто праша корените с натрошени въглища и вярвам в успеха, всъщност всяка реанимация е различна, но тези съвети са основни

wkus75, http://frauflora.ru/viewtopic.php?t=6955

Ще кажа от моя собствен опит. Цикас обича висока влажност на въздуха, така че всеки ден пръскам собствените си и се опитвам да накарам малки капчици да паднат на „чукчето“. И можете също да го поливате отгоре, но много, много внимателно, така че водата в горната част да не се натрупва - това ще доведе до гниене. Харесва ми ежедневно пръскане с топла вода и веднъж месечно "сауна". През лятото той стои на около метър от южния прозорец, засенчен от тюл. Сега стои на югозападния прозорец. Поливам го само когато земята е напълно суха, но всяка сутрин я напръсквам с топла вода до слънце.

лютиче, https://iplants.ru/forum/index.php?showtopic=168&st=30

Статията е актуализирана: 28.04.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (36 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Какво да готвя с мляно пиле - стъпка по стъпка рецепта със снимка

Пълнеж за кнедли от свинско месо: тънкостите на готвенето и правилата за избор на месо

Захарна киселина: показания за употреба в таблетки, ефективност на загуба на тегло

Защо ъглите на устните се напукват: 6 причини

красота

мода

диети